„Žijeme dobu, keď zdražuje v podstate všetko, a je nemysliteľné, aby
dlhodobo slovenský potravinársky priemysel na trhu nevedel zvýšiť svoje
odbytové ceny. Chceme vyslať jasný signál, že v rámci celého
potravinárskeho sektora z dlhodobého hľadiska je zvýšenie našich
odbytových cien vo výške desať až 20 % nevyhnutnosťou,“ povedal predseda SPPK Emil Macho.
Podpredseda SPPK Marián Šolty zdôraznil, že zvýšenie odbytových cien
potravinárskych podnikov je nevyhnutné na prežitie týchto firiem. „Keď
nebudeme mať náš, slovenský priemysel, nebudeme mať alebo žiadne, alebo
budeme mať tie potraviny, ktoré zostanú ostatným, a budeme živení len
tým, čo budeme musieť prijať za cenu, o ktorej nebudeme rozhodovať,“ zdôraznil Šolty.
Potravinári pripomenuli, že spoločnosť oveľa ľahšie akceptuje zvýšenie
napríklad cien pohonných látok či energií ako potravín. V minulosti sa
pritom podľa SPPK výdavky domácností na potraviny pohybovali vo výške 40
- 50 %, pričom v súčasnosti je to iba 17 - 18 %.
Zásadné zvýšenie cien vstupov ohlásili napríklad hydinári, cukrovarníci,
pekárenský priemysel, mliekarenský sektor či výrobcovia vín. Tí
upozorňujú na rast cien energií potrebných na chladenie najmä bielych a
šumivých vín o 30 - 60 % a tiež na rast ceny práce a ďalších vstupov.
Ceny vína preto porastú o päť až 15 %. Problémy s rastom cien vstupov má
tiež mlynský priemysel, výrobcovia olejov či konzervárne.
Macho podotkol, že vo vzťahu k obchodným reťazcom potravinári dlhodobo
ťahajú za kratší koniec, a pripomenul, že dva veľké obchodné reťazce,
ktoré ovláda rovnaký nemecký majiteľ, zarobili za posledných päť rokov
na Slovensku približne miliardu eur. Celý potravinársky komplex na
Slovensku má pritom ročný zisk okolo 50 - 70 miliónov eur. Macho dodal,
že vláda má iba obmedzené možnosti, ako znížiť ceny potravín. Z
dlhodobého hľadiska je jedinou možnosťou nastavenie trvalo udržateľnej
poľnohospodárskej a potravinárskej politiky.